Stappenplan ZeroCovid

We hebben nu een jaar de strategie van gecontroleerd uitrazen geprobeerd en we moeten in de spiegel kijken. De resultaten zijn erbarmelijk. Ruim vijftienduizend Nederlanders hebben het onder dit beleid niet gehaald terwijl er iedere dag duizenden nieuwe mensen besmet worden.
We weten dat van deze mensen een bepaald percentage voor een lange periode (altijd?) klachten zal blijven houden. Deze toenemende groep mensen met langdurige klachten zullen ons zorgsysteem de komende jaren bezig houden.
Alléén vertrouwen op vaccinaties als exit strategie is onvoldoende omdat het virus muteert en er geen reden is om te denken dat versie 1.2 het beste is wat dit virus kan worden. Zomers kunnen wellicht verlichting bieden maar het najaar zullen we opnieuw op slot moeten. Als samenleving hebben we dan chronisch te maken met een virus zonder eind in zicht.
Aan de andere kant wordt de economie totaal wordt verwoest, ondernemers zien hun levenswerk instorten en onze kinderen lopen een enorme achterstand op. We moeten overstappen op een andere strategie!

Wie A zegt moet B zeggen, onderstaand is ons idee hoe we vanuit de huidige situatie zo snel mogelijk in een ZeroCovid situatie kunnen komen.

1. Besmettingen zover mogelijk omlaag zodat traceren van contacten door GGD weer mogelijk is.
Stel dat je die grens (is dus afhankelijk van capaciteit contact tracering) wordt gesteld op 1000 positieve besmettingen per dag. 1000 positieve besmettingen is niet het einddoel, maar vanaf hier zijn versoepelingen mogelijk MITS dus capaciteit van GGD Test en Traceer voldoende is om nieuwe uitbraken in de kiem te smoren (zie ook punt 4).
2. Inrichten quarantaine-plekken.
Quarantaine moet aantrekkelijker worden en diverse hotels zitten ver onder hun normale bezettingsgraad. Richt deze in om personen te ontvangen die in quarantaine moeten (en dat niet thuis kunnen uitzitten) met bijbehorende infrastructuur. Zorg voor aantrekkelijkheid zodat quarantaine in bijvoorbeeld een hotel ook echt een serieuze optie wordt!
3. Grenscontroles.
Dweilen gaat niet met de kraan open. Een brand blijft branden zolang iemand telkens opnieuw een lucifer erbij houd. Per direct grenscontroles waarbij inreizigers keuze krijgen uit 14 dagen quarantainehotel of wellicht korter indien men akkoord gaat met een PCR swab test.
Onmiddellijk verzoek naar alle directe buurlanden (en z.s.m. hele EU) toesturen om dit gezamenlijk op te pakken en procedures af te stemmen zodat grenscontroles binnen EU ook zo snel mogelijk weer versoepeld kunnen worden.
4. Uitbreiden capaciteit en professionaliteit GGD Test & Trace afdelingen.
Een brandmelder is essentieel in vuurgevaarlijke omgevingen. De Test & Trace afdeling van de GGD is onze brandmelder! Als zij de bal laten vallen kan een kleine uitbraak uitgroeien tot iets van nationale proporties zoals we in de herfst en winter van 2020 hebben gezien. Kritieke onderdelen worden in essentiële systemen vaak dubbel uitgevoerd. Daar moeten we van leren en een zeer degelijke (robuuste) Test en Trace afdelingen optuigen.
In Duitsland liggen per 1 maart corona zelftesten voor iedereen in de schappen van supermarkt of drogisterij voor ongeveer 7 EUR per test. Dit zijn sneltesten waarmee je binnen 15 minuten een resultaat hebt en hiermee kun je de landelijke testcapaciteit aanzienlijk opschroeven. Tegelijk maak je het erg laagdrempelig om voor iedereen even een test uit te voeren.
5. Informeren & perspectief
Wanneer een trein in een weiland stilvalt en er geen bericht van de conducteur volgt wordt dat als een slechte service ervaren. Hetzelfde principe is hier ook van toepassing en al helemaal als daarbij iedereen zijn eigen nieuws via massamedia kan uitbrengen. Breng een degelijke (leesbare) eenvoudige routekaart uit en houd je hieraan! Zorg voor draagvlak dat we met zijn allen werken naar de volgende versoepeling. Maak duidelijk dat iedereen hierin mee kan werken van scholieren tot ondernemers tot senioren. Voorbeeld uit Ierland hieronder:


6. Lokale lockdowns
Bij iedere versoepeling neemt het risico op nieuwe besmettingen toe. Dit moeten we accepteren en ons er niet door uit het veld laten slaan. Veel meer vrijheid dan afgelopen jaar staat hier immers tegenover!

In een ideaal geval slaat de GGD op tijd alarm en is in staat om iedere lokale besmetting op te sporen en hiermee het vuurtje te doven. Mocht het toch uit de hand lopen dan moeten we begrijpen dat snel ingrijpen het allerbelangrijkste is. Liefst iedereen van die flat, wijk of stad in quarantaine om verdere verspreiding te voorkomen. Vergelijk dit maar weer met het concept van brandveiligheid. Hiermee houd je zowel de duur als impact voor iedereen zo beperkt mogelijk. Deze laatste stap lijkt heel erg vervelend en de zwakke plek van ZeroCovid. Maar we zien dat deze strategie werkt op diverse plekken in de wereld waar mensen weer in staat zijn om het normale leven op te pakken.

Wij willen dat! Jij ook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: