Voorbeelden van andere landen

Routekaarten voor het versoepelen van de beperkingen moeten erop gericht zijn de fouten van de afgelopen 12 maanden te vermijden. Nederland moet leren van wat heeft gewerkt in andere landen die nu met succes terugkeren naar het dagelijks leven, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, China, Zuid-Korea, Singapore, Thailand, Vietnam en Finland.
Ze sloten zichzelf vroegtijdig en hard af, waardoor de transmissie werd teruggedrongen totdat het een niveau bereikte dat kon worden beheerd door een effectief systeem van testen, traceren en ondersteunde isolatie.

Enkele voorbeelden hieronder:

Thailand
Thailand is één van de meest bezochte landen ter wereld. In 2019 verwelkomde het land ruim 40 miljoen toeristen. Als onze minister president aangeeft dat het voor Nederland belangrijk is om open te blijven, dan is dat voor Thailand helemaal van toepassing. Immers is het land nog volop aan het ontwikkelen en zijn de inkomsten uit toerisme hiervoor van zeer groot belang.
Thailand was een van de eerste landen waar buiten China het coronavirus werd gevonden. Het land had destijds dus geen voorbeelden -zoals Nederland dat wel heeft gehad- hoe een uitbraak in andere landen verliep en was dus op zichzelf aangewezen. Het land heeft bijna 5 keer zoveel inwoners als Nederland en een eveneens 5 keer zo lange landgrens met onder andere Laos, Cambodja en Myanmar. Thailand is een constitutionele monarchie net zoals Nederland. Het land sloot zichzelf vroeg af en zette sterk in op testen en traceren. Nadat men de uitbraak onder controle kreeg, werden Bangkok en Phuket tot internationale toegangspoorten aangewezen en rondom beide steden rond de 100 hotels en resorts aangewezen als officiële quarantaine plekken voor binnenkomende reizigers. Aan deze reizigers wordt gevraagd om een goede verzekering af te sluiten en minimaal een x bedrag op de rekening te kunnen laten zien zodat men zeker is dat je voor jezelf kunt zorgen in geval van een calamiteit. Bij binnenkomst moet iedereen voor 15 dagen in quarantaine en voorgenoemde hotels en resorts bieden hiervoor volledig verzorgde “package deals” voor aan. Na goed doorlopen van deze 15 dagen quarantaine, zijn er daarna geen beperkingen meer. Bij terugkomst in Nederland is ook geen quarantaine benodigd omdat het land als veilig is aangemerkt.
Door deze snelle en pragmatische aanpak heeft Thailand op een bevolking van 70 miljoen inwoners, slechts 84 overleden patiënten aan corona geregistreerd.

Nieuw Zeeland
Nieuw Zeeland bestaat uit ongeveer 600 eilanden en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. In 2019 werd het land bezocht door bijna 3.8 miljoen toeristen en toerisme is dus een zeer belangrijke industrie. Net als Thailand is open blijven voor het land dus ook zeer belangrijk, toch besloot de premier van Nieuw Zeeland dat het laten rondgaan van een onbekend virus geen optie was. Waar wij kozen voor groepsimmuniteit, is dat voor NZ nooit een optie geweest. De premier van NZ legt het prachtig uit in deze video.

Tot maart 2021 zijn er slechts 26 personen aan corona in Nieuw Zeeland overleden.

Taiwan
Taiwan heeft een ruime 23 miljoen inwoners en erg veel verkeer met China. De eerste besmetting in Taiwan werd op 21 januari 2020 gerapporteerd en dat kwam op het allerslechtste moment i.v.m. het aanstaande Chinees Nieuwjaar. Dit is traditioneel een periode dat er zeer veel gereisd wordt. Het land schakelde direct om en stelde een actielijst op van 124 punten om de coronacrisis onder controle te houden. Grenscontroles, identificeren van coronagevallen en het laten uitdoven van deze gevallen kregen topprioriteit. Daarnaast schonk met veel aandacht aan het communiceren met de bevolking en tot maart 2021 zijn er slechts 9 personen overleden aan corona. Een uitgebreide analyse door het prestigieuze JAMA network kunt u hier nalezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: