Alle wegen leiden naar ZeroCovid

De eerste kramp waar veel mensen in springen is: we zijn toch geen dictatuur? We zijn toch verstandige mensen? En griep houd je niet tegen hoor! Hieronder tref je deze en nog veel meer tegenargumenten voorzien van redelijk antwoord:

1. ZeroCovid werkt niet want dan zou de samenleving langdurig op slot moeten en zul je altijd weer nieuwe rondes met infecties en lockdowns houden (vrij naar onder ander Rutte en prof. v. Dissel).

We hebben nu een jaar geprobeerd te leven met het virus. Kijk wat onze situatie is en vergelijk deze met landen die wel voor ZeroCovid hebben gekozen. Kijk met name naar de staat van de economie, de aantallen overledenen en de persoonlijke vrijheid van de inwoners van soortgelijke landen.
Onze speerpunten waren deze 3 doelen:
1. Maximaal controleren –> Niet gelukt
75% van afgelopen 12 maanden hebben we in een milde of serieuze lockdown moeten zitten. Koningsdag, Bevrijdingsdag, Sint, Kerst en Oud en Nieuw hebben we allemaal met ernstige “on-Nederlandse” vrijheidsbeperkingen doorgemaakt (uiteindelijk zelfs met een avondklok, bedacht door dezelfde uitvinders van de “intelligente” lockdown).
2. Beschermend muurtje om ouderen en kwetsbaren –> Niet gelukt.
Ruim 15.000 opa’s, oma’s, broers, zussen en zoons en dochters (20.000 met oversterfte) hebben het niet gehaald. Een erbarmelijke score!
In december 2020 spraken mensen er schande van dat er onder leiding van Trump, 1 op de 1000 van alle Amerikanen is gestorven aan Covid19. Wat een ramp was die Trump toch, was een veelgehoord commentaar. Echt een prutser.
Nederland zit inmiddels op 1 op de 850 (17mil/20.000) Nederlanders die aan Covid19 is bezweken.
3. Bescherming van de economie –> Niet gelukt.
Op 16 februari 2021 bracht het CBS naar buiten dat de Nederlandse economie in 2020 de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. De krimp kwam uit op 3.8% en was effectief het gevolg van 3 kwartalen (start 16 maart 2020) sturen op IC-capaciteit en maximaal controleren (of gecontroleerd uitrazen) van het coronavirus. Diverse onderzoeken van onder ander het OECD voorspellen dat wanneer kinderen geen onderwijs volgen, dit een sterk negatief economisch effect heeft op het leven van het kind en het BNI van een land.
Het prestigieuze wereldwijde advieskantoor Mckinsey & Company, bevestigd dat landen die ZeroCovid najagen het economisch beter doen dan landen die dat niet doen.

Ja onze grenzen zijn wel altijd open geweest, heerlijk zo`n vrij land zeg! Maar ondertussen zijn ruim 90% van de landen in de wereld voor ons gesloten en zie je tussen gelijkgestemde landen corridors (Groene Zones) ontstaan waar wij niet aan mee mogen doen. Bijvoorbeeld deze tussen Australië, Brunei, China, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore, Thailand, Cambodja en Vietnam maar er zijn er nog veel meer in ontwikkeling, ook in Europa. Daarbij nemen binnen ons land de sociale onrust en spanningen toe omdat de huidige koers te lang duurt, te weinig oplevert en teveel schade (economisch/emotioneel) toebrengt. Een klassiek voorbeeld van: “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”.
Dat is wat 12 maanden uitraasbeleid ons heeft gebracht.

2. “Wij hebben een volwassen democratie en willen geen dictatuur praktijken hier.”

Op dit moment (maart 2021) heeft een inwoner uit Shanghai al geruime tijd meer vrijheid in gaan en staan waar hij wilt dan een persoon in Nederland. Alle restaurants, winkels en scholen zijn open, de economie draait weer op volle toeren en als hij om twaalf uur s`nachts pas richting huis wilt gaan mag hij dat helemaal zelf weten. Vergelijk dat eens met onze situatie. Componenten uit een ander beleid overnemen betekent niet dat alles integraal 1:1 overgenomen moét worden. In het bedrijfsleven wordt dit onder andere bedoelt met de term: “best practices“. Identificeer waarom andere strategieën wél succes hebben, kijk en leer hiervan. Bepaal vervolgens hoe je deze “best practices” van een ander beleid zo goed mogelijk in je eigen beleid kunt incorporeren en pas aan waar nodig. Begin vervolgens weer overnieuw met scannen naar verbeteringen en blijf ondertussen je eigen voortgang continue evalueren. Dat is vooruitgang!
Grote democratieën zoals bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Australië, Noorwegen, Korea en Taiwan gingen ons hiermee voor.

3. “Maar Nederland is geen eiland hoor. Nieuw Zeeland en Australië kun je niet vergelijken met ons.”

Nederland is inderdaad geen eiland. Maar het is op wereldschaal wel een formaat postzegel waar we dus ook niet te moeilijk over moeten denken. Van oost naar west rijd je er in een uurtje doorheen. De Tokio agglomeratie bestaat uit 37 miljoen inwoners, Shanghai 22 miljoen, Wuhan 11 miljoen, Nieuw Zeeland heeft 600 eilanden, Japan 7000 en Australië is 185 keer groter dan Nederland.
De grens tussen Noorwegen en Zweden is 16 keer langer dan de Nederlandse landgrenzen met Duitsland en België, toch is door goed beleid de ramp die voltrok in Zweden Noorwegen bespaard gebleven. Grenssluitingen in één van de meest open samenlevingen ter wereld waren daar een onderdeel van.

Kortom, geen van de demografische of geografische eigenschappen van Nederland is zo speciaal dat ZeroCovid hier niet zou lukken, toch heeft Nederland inmiddels twee keer zoveel Covid19 sterfgevallen weten te verzamelen dan al deze plekken tezamen! (data maart 2021).

4. “We moeten gewoon de kwetsbaren beschermen en dan kan de rest weer gewoon open” (o.a. plan van HerstelNL).

Nederland heeft dit geprobeerd, Zweden heeft dit geprobeerd, Engeland heeft dit geprobeerd, België heeft dit geprobeerd en de resultaten zijn binnen: het werkt niet! Het werkte niet in het voorjaar van 2020, niet in het najaar van 2020 en nu nog steeds niet. Ieder land die dit probeert kampt met tienduizenden doden, een overbelaste zorg, zeer ernstige economische schade en een bevolking die steeds minder bereid is om iets voor de ander in te leveren.
De reden waarom dit niet werkt is simpel en tweeledig:
Diegenen die het meest te vrezen hebben van dit virus zijn onder andere ouderen, mensen met een hoog BMI en met een (bekende of onbekende) onderliggende aandoening.
Nederland heeft ongeveer 17 miljoen inwoners en hiervan vallen ongeveer 5-6 miljoen minimaal in 1 van de bovengenoemde categorieën. Dat is dus bijna 1 op 3! Wanneer we enkel kijken naar overgewicht (wat een indicator is voor de kans op ernstiger verloop van corona), is 1 op de 2 Nederlanders boven de 18 te zwaar.
En die mensen zijn niet te herkennen aan een blauw petje maar tenzij u ieder jaar/halfjaar een complete lichaamscheck laat uitvoeren kunt u dus als lezer dit zelf zijn zonder het zelf nog te weten! Deze 5-6 miljoen mensen zijn onder andere onze overblijfmoeders, uw schilder, de buschauffeur, taxichauffeur of wellicht uw advocaat, dokter, vader of tante. Het punt is, deze mensen zijn een integraal deel van onze samenleving en daar kun je geen scheidingslijn doorheen trekken. We vechten zo hard voor een mooie inclusieve samenleving met zo min mogelijk institutioneel racisme, en dan gaan nu we op basis van gezondheid en ouderdom mensen en samenlevingen scheiden? Komt er dan ook een bordje boven de wc: “slegs voor jongeren?” naar Zuid-Afrikaans voorbeeld?
Tweede reden waarom dit niet werkt is dat het virus zich exponentieel kan verspreiden. Aangezien we de zorg niet exponentieel kunnen opschalen, loop je hiermee altijd achter op de realiteit aan waardoor je vervolgens weer in lockdown zult moeten. Voorbeelden zowel maart 2020 als november 2020.

5. “Lockdowns werken averechts! WHO heeft het zelf gezegd!

De WHO heeft gezegd dat harde lockdowns zoveel mogelijk moeten worden vermeden. En dat klopt ook, de harde lockdown is namelijk een brute noodrem als al het andere niet meer werkt en je toch met een noodgang van die helling afdondert. Net zoals een noodrem in de trein is het zeer onprettig om deze als enige rem in te zetten. De chirurg gebruikt liever ook een scalpel i.p.v. een bijl, maar wanneer er direct gevaar dreigt omdat al het andere al uit de hand is gelopen, is het soms wel het enige redmiddel. En het is wereldwijd al eeuwenlang bewezen, in een goede lockdown gaan de besmettingen omlaag.

6. Een virus houd je niet tegen, het is natuur. Je moet ermee leren leven en het zal endemisch worden (vrij naar onder andere prof. v. Dissel en Maarten Keulemans in de Volkskrant)

Op kleine schaal hebben we Ebola tot op heden met precies dezelfde tactieken als bij ZeroCovid klein kunnen houden, idem met SARS1. Op wereldwijde schaal is doen we hetzelfde met succes tegen polio, een besmettelijke ziekte die voor de meeste mensen echter niet heel ernstig verloopt (en dan vaak enkel griepachtige symptomen).
Pokken en de Runderpest zijn twee andere hardnekkige virale ziektekiemen. Volgens onder andere Wikipedia ging de Runderpest al rond sinds 3000 voor Christus. Toch hebben wij mensen deze ziektes wereldwijd compleet kunnen uitroeien in de laatste paar jaren/decennia. Dat kunnen wij mensen namelijk. Als wij ons ergens voor inzetten, komen we tot de maan en verder.
In datzelfde kader lopen er nu ook al 4 andere wereldwijde programma’s ter eliminatie van onder andere: guineawormziekte, malaria en yaws. Covid19 zou (zeker gezien zijn wereldwijde impact) bij voldoende draagvlak hieraan toegevoegd kunnen worden. Coronavirussen hebben een veel korter genoom dan influenzavirussen en kunnen niet erg makkelijk op-en-neer springen tussen mens en dier. Covid19 heeft zich nu op mensen gespecialiseerd dus we hoeven bij een ZeroCovid strategie niet erg druk te maken dat wij onze (huis-) dieren daarvoor ook in quarantaine moeten zetten.
Bestrijding is een keuze, endemisch laten worden is eveneens een keuze!

7. “Covid is helemaal niet zo dodelijk, de mensen die ik ken die het gehad hebben merkten het nauwelijks!

Over nieuwe onderwerpen denken mensen vaker zwart-wit. Dat is zo lekker makkelijk! Het probleem is echter dat we nog veel te weinig weten over Covid19 en we daar voorzichtig mee moeten omgaan. Van een tekenbeet ga je niet dood, maar als je de ziekte van Lyme oploopt kan de kwaliteit van het leven wel ernstig teruglopen. Bij mazelen bleek dat in sommige gevallen, 6 tot 15 jaar na besmetting, iemand nog een dodelijke aandoening kon ontwikkelen die begint met een vervelende neurologische aftakeling (SSPE). We weten op dit moment nog geeneens welke dosis Covid-19 nu precies besmettelijk is!
Wel zijn er al de volgende zorgelijke bevindingen gedaan:

1. Covid19 virusdeeltjes kunnen de hersenen ernstig aantasten.
2. Covid19 infectie kan het hart ernstig beschadigen, zelfs als de infectie zelf mild lijkt te verlopen.
3. LongCovid (waarbij de symptomen dus lang aanhouden) treed op bij ongeveer 1 op de 10 personen. Hoe meer we het virus laten rondgaan, hoe meer mensen langdurig een beroep op zorg moet doen en tegelijkertijd hoe minder effectief de groep werkende mensen wordt die dat moeten betalen. Slecht idee dus zowel economisch als op menselijk niveau.
4. Hoe meer je een virus laat rondgaan, hoe meer variaties er zullen ontstaan!
Er bestaan inmiddels al talloze nieuwe versies van Covid19, waarmee het virus bewijst gebruik te kunnen maken van de kansen die wij hem geven. Dat moet stoppen! De gevaarlijkste varianten op dit moment kunnen sneller verspreiden en verminderde werking van het vaccin als effect hebben waardoor nieuwe vaccins of “boostershots” in de toekomst noodzakelijk lijken. De samenleving zal t.z.t. hoogstwaarschijnlijk opnieuw terug in lockdown moeten om die nieuwere varianten weer de kop in te kunnen drukken.
Het beeld wat nu ontstaat is dat Covid19 niet zachtaardiger maar eerder het tegenovergestelde wordt. Bij iedere verbetering in verspreiding van het virus, wordt het lastiger om deze variant de kop in te te kunnen drukken.

Afgelopen 12 maanden hebben we voor het overgrote deel van het jaar te maken gehad met zeer ingrijpende maatregelen. Feestdagen zoals Koningsdag, de 5 mei viering, Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw hebben we allemaal in min-of-meer een lockdownsituatie moeten doorbrengen.
Onze economie wankelt, de sociale cohesie wankelt, onze kinderen hebben een gigantische leerachterstand opgelopen en de zorg is overbelast. Daarbij worden de meest ernstige klappen vooralsnog uitgesteld door langere betaaltermijnen en extra krediet, maar ook hieraan zal een eind komen. Door drie kwartalen Covid19 is er in 2020 43 miljard meer uitgegeven dan dat er is binnengekomen en het eind is hiervan nog lang niet in zicht. De rekening hiervan geven we door aan onze kinderen.

Dit is het resultaat van 12 maanden proberen te leven met een onbekend virus en uitruilspelletjes te spelen door bijvoorbeeld de scholen te openen maar horeca te sluiten of grenzen open te houden en daarvoor alle winkels te sluiten.
Leven met een virus als Covid19 werkt niet.

Toen in 1953 de dijken doorbraken en er 1800 mensen kwamen te overlijden, kwam Nederland direct in actie met een gigantisch Deltaplan om dit nooit meer te laten gebeuren. Het resultaat is de grootste stormvloedskering ter wereld en al 70 jaar droge voeten voor ons allen. Tot aan de coronacrisis, kwamen toeristen van heinde en verre om deze daadkracht van de Nederlanders te bewonderen.
Welke daadkracht laten wij zien aan ons nageslacht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: