Wat is #ZeroCovid?

ZeroCovid en de hashtag #ZeroCovid staat voor een strategie waarbij het doel is om zo min mogelijk Covid19 besmettingen in een samenleving te accepteren. Zero (0) is het ultieme doel, maar hierbij hoort ook de acceptatie dat nieuwe gevallen altijd kunnen opduiken en een samenleving die hierop voorbereid is. Er zijn dan kant-en-klare procedures en plannen gereed als er toch weer gevallen opduiken. Door daarop snel en lokaal te reageren, blijft de situatie beheersbaar voor de bron- en contactonderzoekers om de transmissieketen snel te doorbreken.

Vergelijk het met bijvoorbeeld brandveiligheid. We gaan altijd in principe voor 0 brandjes in ons huis en zijn voorbereid als het wel mocht gebeuren. We hebben een rookmelder en wellicht een handblusser of blusdeken. Mocht er toch een prullenbak onverhoopt in de hens vliegen, dan reageren we daar op door deze zo snel mogelijk (lokaal) te blussen.

Op grotere schaal vind men dit ook terug bij bijvoorbeeld vliegveiligheid. We mikken op 0 vliegtuigongelukken maar zijn voorbereid als het wel gebeurd. Er zijn minimaal 2 piloten aan boord met geavanceerde waarschuwingssystemen waarvan veel dubbel is uitgevoerd. Mocht er toch wat misgaan dan wordt iedere stap zorgvuldig nagelopen om dezelfde fout in de toekomst te kunnen voorkomen. Dankzij deze strategie stappen we zonder zorgen (met onze kinderen of geliefden) in een aluminium buis die 12 kilometer hoog met 1000 kilometer per uur door een atmosfeer van -50 raast, slechts centimeters gescheiden van de buitenlucht en een wisse dood.

Sturen op IC capaciteit (huidige NL strategie) is daarentegen vergelijkbaar met de vlammen in je huis precies zo groot laten worden dat de brandweer van jouw woonplaats het maar net aankan. Slecht plan met vuur, nog veel slechter plan als dat vuur exponentieel kan verspreiden en muteren.

Het resultaat van deze strategie hebben we de afgelopen 12 maanden mogen ervaren. Wonen in je huis terwijl deze geblust wordt is net zomin mogelijk als verwachten dat economie en samenleving door kunnen als er een virus rondgaat die zich exponentieel verspreidt.
Het is tijd voor een andere strategie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: